'Onzekerheid door niet aanpakken HRA'

Een deel van de huidige onzekerheid op de stroef lopende Nederlandse woningmarkt wordt juist veroorzaakt door het niet hervormen van de hypotheekrenteaftrek (HRA). Dit zei Wim Boonstra, hoofdeconoom van de Rabobank, woensdag in Nieuwsuur.

De regeringspartijen VVD en CDA zeggen samen met gedoogpartner PVV juist het tegenovergestelde. Zij willen de hypotheekrenteaftrek houden zoals het is, om zo 'rust op de woningmarkt te brengen'.

Onzekerheid wegnemen
Onzin, beweert Boonstra: "Wat je op dit moment ziet is dat de huizenmarkt behoorlijk op slot zit. En een belangrijke reden is dat bijna iedereen die een beetje kan rekenen weet dat er iets gaat veranderen aan de fiscaliteit de komende jaren. De meeste mensen verwachten dat het toch wel gaat gebeuren, want het gaat om krankzinnig veel geld. En dan kun je dus geen plan maken."

Het hervormen van de hypotheekrenteaftrek kan de onzekerheid wegnemen op lange termijn, zegt de Rabo-topman.

'Commissaris pakt kabinet-Rutte I'
Boonstra waarschuwt tot slot ook nog eens het kabinet-Rutte I: "Het huidige kabinet heeft zich heel erg sterk gemaakt voor een Europese commissaris om op het begrotingsbeleid van landen te gaan letten. Ik denk dat als onze regering daar zijn zin in krijgt het een kwestie van een paar weken is dat er ook een brief bij onze minister van Financiën ligt van: 'Let u eens op uw hypotheekrenteaftrek, want uw hypotheekschulden zijn veel te hoog'"


'Onzekerheid door niet aanpakken hypotheekrenteaftrek'