Kerncentrale Borssele moet nog veiliger worden

De kerncentrale in Borssele voldoet aan alle veiligheidseisen die zijn opgelegd door de overheid. Toch zijn er mogelijkheden om de centrale nog veiliger te maken. Dat is de conclusie van de stresstest die EPZ, de eigenaar van de kerncentrale, de afgelopen maanden uitvoerde.

EPZ werkt onder meer aan het verbeteren van het aardbevingbestendig maken van de blusleidingen en wil meer bescherming tegen hoge golven bij overstromingen. Bij de test werd in totaal naar een zestal punten gekeken: aardbevingen, overstromingen, extreem weer, verlies van elektriciteit en koeling, andere extreme gebeurtenissen en ongevalbestrijding.

Volgens Jan van Cappelle, het hoofd van de kerncentrale, behoort de centrale tot de veiligste in de wereld. "Uit het onderzoek blijkt dat de centrale en de organisatie beter zijn voorbereid op denkbare en ondenkbare gebeurtenissen dan wordt geëist", zegt hij in een reactie. "Het nemen van aanvullende maatregelen om de veiligheidsmarge verder te verruimen is in lijn met ons beleid van voortdurend verbeteren."

De test is het gevolg van de kernramp in het Japanse Fukushima, eerder dit jaar. Om een dergelijke ramp te voorkomen laat de Europese Unie alle kerncentrales in Europa controleren op de veiligheid. EPZ heeft de resultaten van de stresstest maandag gepresenteerd aan minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA).