Koerden vragen weer om bescherming

De Koerden in Nederland roepen de overheid opnieuw op hen te beschermen. Ook nodigen ze Turkse organisaties op tot een serieuze dialoog. Aanleiding is de gespannen sfeer in Nederland en de toenemende Turkse agressie jegens Koerden, laat de Koerdische organisatie Fed-kom weten.

Turkse nationalisten hebben zondag in Den Haag Koerden aangevallen, stelt de federatie, nadat dat een week geleden ook al in Amsterdam was gebeurd. In de hoofdstad vielen diverse gewonden bij ongeregelden.

De Koerden hadden de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) gevraagd maatregelen te treffen tijdens de demonstratie, vanwege 'bedreigende en haatzaaiende' berichten van Turkse nationalisten, onder wie leden van de ultranationalistische Grijze Wolven. Er was veel politie op de been.

Turkse demonstranten zouden zondag vanaf het Malieveld naar het Koerdisch Cultureel Centrum in Den Haag hebben willen lopen, maar stuitten op de ME. Uiteindelijk werden twee mensen gearresteerd op het Hobbemaplein in de Transvaalbuurt. Een politiewoordvoerder sprak overigens van een 'goed en rustig' verlopen manifestatie.

De Koerden willen naar eigen zeggen niet dat het Koerdisch-Turkse conflict naar Nederland wordt geïmporteerd en vragen de overheid 'het gevaar van extreem-nationalistische Turkse bewegingen' in kaart te brengen. De federatie roept zowel Turken als Koerden op tot kalmte. Dialoog zou de enige oplossing zijn.

Bij schermutselingen tussen Koerden en het Turkse leger zijn de afgelopen maand tientallen doden aan beide kanten gevallen. Koerdische PKK'ers vielen politie- en legerposten aan, waarop het Turkse leger terugsloeg. Aan beide kanten vielen tientallen doden.