Heftig Kamerdebat over Mauro

Het Kamerdebat over het lot van de Angolese asielzoeker Mauro is donderdag heftig verlopen. De PVV en de linkse oppositie beschuldigden elkaar over en weer van leugens. De politie verwijderde enkele mensen van de publieke tribune.

De twist ging onder meer over de vraag of de 18-jarige Mauro al jaren de plicht heeft Nederland te verlaten. De PVV vindt van wel, de linkse oppositie van niet. "Links doet aan misleiding en emotiepolitiek", stelde PVV-Kamerlid Sietse Fritsma. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen reageerde door te stellen dat Fritsma 'alles recht praat wat krom is'.

Tegen het einde van het debat begon iemand uit het publiek te schreeuwen, waarna de aanwezige politie hem en nog enkele anderen uit het publiek verwijderden.

D66-Kamerlid Gerard Schouw nam het CDA onder vuur. Volgens hem laat het CDA zich de wet voorschrijven door de PVV. "Het CDA wikt, maar Geert Wilders beschikt. Het CDA volgt gedwee de PVV omwille van de macht."

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi richtte zijn pijlen ook op de SGP. Fractievoorzitter Kees van der Staaij was volgens Dibi alleen naar het debat gekomen om te zorgen dat Leers een meerderheid achter zich kreeg. Van der Staaij noemde dat een 'dwaze insinuatie'.

Dibi stelde bovendien dat de PVV achter de schermen heeft gedreigd het kabinet te laten vallen. Fritsma ontkende dat.


Heftig Kamerdebat over Mauro (Foto: Novum)