'Artsen en ziekenhuisbestuurders oneens over taken'

Medisch specialisten en ziekenhuisbestuurders verschillen radicaal van mening over elkaars verantwoordelijkheden. Ze bekijken elkaar met wantrouwen, concluderen de vakbladen Medisch Contact en Zorgvisie uit een onderzoek onder 266 specialisten en 23 bestuurders.

Nu van ziekenhuizen wordt verwacht dat zij zich specialiseren, speelt de vraag wie moet bepalen welke zorg een ziekenhuis gaat aanbieden. Vier van de tien specialisten vinden dat zij dat zelf moeten bepalen. Van de ziekenhuisbestuurders vindt slechts een kleine tien procent dat de artsen hierover het laatste woord hebben.

Tegelijk vindt het overgrote deel van de bestuurders dat het aan hen is om de kwaliteit van de zorg te beoordelen. Slechts elf procent van de specialisten is het daarmee eens. Volgens 46 procent van de specialisten heeft het bestuur geen idee van wat er in het ziekenhuis gebeurt.

Bijna drie van de tien specialisten geven aan de raad van bestuur eerder als vijand dan als vriend te zien. Veertig procent vindt dat hij als professional niets heeft in te brengen. Omgekeerd verlangen bijna alle bestuurders inzicht in de resultaten van de medische behandelingen. Slechts vijftien procent van de medisch specialisten zegt hier met regelmaat gehoor aan te geven.

Medisch Contact is een blad voor artsen, terwijl Zorgvisie zich op bestuurders in de gezondheidszorg richt. De bladen komen 28 oktober met een gezamenlijk gemaakt dubbelnummer.


'Artsen en ziekenhuisbestuurders oneens over taken' (Foto: Novum)