Kamer eist ingrijpen in Curaçao

De Tweede Kamer legt zich niet neer bij de weigering van Curaçao om onderzoek te doen naar mogelijke corruptie binnen de regering van premier Gerrit Schotte. Dat bleek dinsdagmiddag tijdens een debat over de begroting van het koninkrijk met minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Piet Hein Donner (CDA).

Het instellen van een commissie die de integriteit van de ministers op het eiland onder de loep neemt was een van de aanbevelingen uit een uiterst kritisch rapport van voormalig GroenLinks-leider Paul Rosenmöller over de bestuurscultuur op Curaçao. Volgens Schotte is dat rapport echter gebaseerd op roddels en ook het parlement van Curaçao herkent zich niet in de conclusies en aanbevelingen.

De Kamer neemt hiermee geen genoegen. Als Schotte blijft weigeren, is wat PvdA'er Martijn van Dam de rijksministerraad aan zet om een 'grondig onderzoek' te starten. "Ingrijpen van de rijksministerraad zal de volle steun hebben van de PvdA", zei hij. VVD'er André Bosman eiste dat de gouverneur van het eiland een eigen onderzoek start.

Eric Lucassen (PVV) heeft al langer genoeg van Curaçao, dat hij omschreef als het 'Sicilië van het Caribisch gebied'. Het rapport-Rosenmöller wordt volgens hem als 'wc-papier' gebruikt. Hij wilde ook weten wat Donner gaat doen. Wat hem betreft draait Nederland de geldkraan dicht.

Donner reageert woensdag op de stellingname van de Tweede Kamer. Het kabinet kondigde naar aanleiding van het rapport al aan de regering van Curaçao te vragen hoe de bestuurlijke chaos op het eiland wordt aangepakt.