Recherche vindt 130 kilo cocaïne in Rucphen

Bij 25 doorzoekingen in het zuiden van Nederland heeft de nationale recherche honderddertig kilo cocaïne, ruim 6,5 miljoen euro en acht vuurwapens in beslag genomen. De drugs met een straatwaarde van zo'n tien miljoen euro lagen verborgen in een loods achter een woning in Rucphen. Hierbij werden een 28-jarige man en een 27-jarige vrouw aangehouden.

De doorzoekingen vonden dinsdag en twee weken geleden plaats in een grootschalig onderzoek naar de productie van synthetische drugs, wietteelt en witwassen van crimineel geld. In België werden op verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie drie woningen en twee bedrijven doorzocht.

Het onderzoek begon in de zomer van 2009 en richtte zich aanvankelijk op de productie van en de handel in verdovende middelen en grondstoffen voor synthetische drugs, vermoedelijk amfetamine. De winst is weggesluisd en besteed aan dure auto's, vermoedt het landelijk parket van het OM.

In de loop van het onderzoek kwam naar voren dat de verdachten zich ook bezighielden houden met wietproductie en -handel. Het onderzoek bracht een aantal wietkwekerijen aan het licht in onder meer Tilburg.

Het leeuwendeel van het contante geld werd aangertroffen in een doos op de zolder van een woning in Breda. De vuurwapens, waaronder een Kalashnikov AK-47, zijn bij verschillende verdachten in beslag genomen. In Tilburg is dinsdagochtend een 42-jarige man aangehouden vanwege illegaal wapenbezit.

De nationale recherche zette op beide dagen ongeveer honderdvijftig man in en werd geassisteerd door regiokorpsen in Zuid-Nederland en Belgische opsporingsdiensten. Het ministerie van Defensie leverde een genieteam, dat met speciale apparatuur en technieken verborgen ruimtes kan vinden en doorzoeken.


Recherche vindt 130 kilo cocaïne in Rucphen (Foto: Novum)