Klantgegevens cheaptickets.nl op straat door lek

Gegevens van 715.000 klanten van cheaptickets.nl zijn op straat komen te liggen. De gegevens konden uitlekken door een server niet goed genoeg was beveiligd, meldt technologienieuwssite Webwereld maandag.

Webwereld werd op de hoogte gebracht door een bron die anoniem wilde blijven. De bron wist in een database te komen waarin onder meer de volledige naam, adres, woonplaats, maaltijdvoorkeur en telefoonnummer van 715.000 klanten staan.

De klanten kochten samen ruim 1,2 miljoen tickets, waarbij voor tickets naar onder meer de Verenigde Staten paspoortnummers zijn opgegeven. Daarvan zouden er zeker tachtigduizend in de database staan. Met die informatie kunnen criminelen identiteitsdiefstal plegen.

De klantgegevens stammen uit 2008 en 2009. Het huidige systeem waarmee cheaptickets.nl werkt en waarin informatie van drie miljoen klanten staat, is niet gekraakt.

GroenLinks is verbijsterd dat opnieuw is gebleken dat persoonsgegevens niet veilig zijn op internet. Kamerlid van de partij Arjan El Fassed stelt dat dit nieuwste lek aantoont dat niet langer kan worden gewacht op een meldplicht voor ict-incidenten. Dat zou moeten leiden tot een verbetering van de beveiliging van gegevens.

In de Kamer wordt al langer gesproken over een dergelijke meldplicht. Het kabinet lijkt hier echter geen haast mee te hebben, aldus GroenLinks.