Vijf aanhoudingen na Turkse demonstratie

De politie heeft vijf verdachten aangehouden, hoofdzakelijk voor openlijke geweldpleging, bij een vechtpartij in Amsterdam op zondag. Dat liet de politie weten.

De vechtpartij ontstond na een Turkse demonstratie op het Museumplein in Amsterdam. Een groep van ongeveer 80 Turken trok na een betoging op het Museumplein via het Vondelpark naar een Koerdisch centrum aan de Sloterkade, zeer tegen de wil van het organiserend comité. Ze gooiden enkele ruiten van het centrum in, waarna een vechtpartij ontstond. De politie greep vervolgens in.

Tijdens het optreden van de politie raakten voor zover bekend vier betrokkenen licht gewond, net als een vijftal agenten. De politie wees geruchten dat er zou zijn geschoten van de hand.

Turkse demonstranten waren op het Museumplein bijeengekomen uit protest tegen een aanval woensdag van de Koerdische PKK op militaire posten in het zuidoosten van Turkije. Dat heeft de voorzitter van het Inspraak Orgaan Turken in Nederland (IOT), Aydin Akkaya, laten weten. Bij de aanval kwamen zeker 24 militairen om. De PKK eist autonomie voor de Koerden in het zuidoosten van Turkije.

Vijf aanhoudingen na Turkse demonstratie
Vijf aanhoudingen na Turkse demonstratie (Foto: ANP)