Honderden doden bij aardbeving oosten Turkije

Het oosten van Turkije is zondag getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,2. Dat heeft de Turkse vicepremier Besir Atalay gezegd. Volgens het Turkse Kandilli-observatorium zijn er tussen de vijfhonderd en duizend doden gevallen. Zeker 45 gebouwen zijn ingestort.

Het observatorium, een onderzoeksinstituut voor aardbevingen, baseert zijn schatting op de bouwwijze van de gebouwen in het gebied en de kracht van de beving.

Atalay zei geen informatie te hebben over schade of slachtoffers in afgelegen dorpen. De gouverneur van de regio maakt momenteel per helikopter een rondvlucht boven het getroffen gebied om een indruk van de schade te krijgen.

Het epicentrum van de beving lag in het dorpje Tabanli bij de stad Van, nabij de grens met Iran. De beving werd sterk gevoeld in Van en omliggende steden.

Volgens de Turkse Rode Halvemaan zijn in de stad Ercis zeker 25 appartementencomplexen en een studentenflat ingestort. Reddingswerkers van de hulporganisatie hebben meerdere gewonden uit de ingestorte studentenflat weten te halen. Ercis ligt op een breuklijn.

"Er zijn zo veel doden. Diverse gebouwen zijn ingestort, er is te veel verwoesting", aldus Zulfikar Arapoglu, de burgemeester van Ercis. "We hebben dringend hulp nodig. We hebben gezondheidswerkers nodig."

Ook uit het district Celebibag in de buurt van Ercis komen berichten over ernstige schade en slachtoffers. "Er liggen veel mensen onder het puin", zei Veysel Keser, de burgemeester van Celebibag. "Mensen zitten in doodsangst, we horen ze gillen en om hulp schreeuwen. We hebben dringend hulp nodig. Veel gebouwen zijn ingestort. Studentenflats, hotels en benzinestations zijn ingestort."

In Van zijn twee gebouwen ingestort. "Het telefoonsysteem is door de paniek overbelast en we kunnen nog niet vaststellen hoeveel schade er is", zei de burgemeester van Van, Bekir Kaya. Zeker vijftig gewonden zijn op de binnenplaats van het ziekenhuis van Van behandeld. Volgens de Turkse televisie is het vliegveld van Van beschadigd. Vluchten worden omgeleid naar naburige steden.

Ook in de provincie Bitlis zijn enkele huizen ingestort. Een 8-jarig meisje kwam in Bitlis om het leven. De minaretten van twee moskeeën in de provincie Mus zijn als gevolg van de beving gesneuveld.

Reddingswerkers en inwoners van de getroffen steden proberen met scheppen en hun blote handen mensen die door het puin bedolven zijn te bevrijden, aldus het Turkse persbureau Anatolia.

Diverse ministers zijn onderweg naar het getroffen gebied. Ook reddingswerkers zijn naar het rampgebied gestuurd.

Volgens de USGS had de beving plaats op een diepte van twintig kilometer, wat relatief ondiep is en de kans op schade en slachtoffers groot maakt.