Uitslag AFC Ajax - Feyenoord

De eerste Klassieker van dit seizoen heeft geen winnaar opgeleverd. In de Amsterdam ArenA speelden Ajax en Feyenoord gelijk (1-1). De Amsterdammers moesten een klein half uur met tien man spelen, omdat doelman Kenneth Vermeer met een rode kaart van het veld werd gestuurd.

Het duurde even, voordat het duel in Amsterdam op gang kwam. Feyenoord begon in een afwachtende houding en slaagde er in om het spel van Ajax te verstoren. Hierdoor kwamen de Amsterdammers niet aan opbouwen toe en speelde bovendien in een veel te laag tempo. Na twintig minuten kon de eerste kans pas worden genoteerd; Toby Alderweireld kopte de bal op de lat.

Vervolgens kwam Feyenoord een aantal keer dichtbij het doel van Kenneth Vermeer en stelde de sluitpost van de Ajacieden een aantal maal op de proef. De mooiste redding van de sluitpost was op een schot van Jerson Cabral, waardoor de bal uiteindelijk de lat raakte. Toch bleef er bij beide ploegen nog te veel mis gaan, waardoor de wedstrijd in de eerste helft niet echt interessant was.


 Derk Boerrigter (L) in duel met Kelvin Leerdam (R) (Foto: Pro Shots)

Na de pauze bleef Feyenoord de baas op het middenveld, terwijl het niveau van Ajax steeds verder weg leek te zakken. Hierdoor speelde het meeste gevaar zich voor het doel van de Amsterdammers af, waar Kelvin Leerdam een open kopkans om zeep hielp.

Niet veel later viel de verdiende Feyenoord-goal dan toch. Stefan de Vrij schoot van dichtbij raak, maar raakte daarbij ook nog de paal en Vermeer. Ajax ging vervolgens op zoek naar de gelijkmaker, maar kreeg een tegenvaller te verwerken. Vermeer werd met rood naar de kleedkamer gestuurd, omdat hij de doorgebroken Guyon Fernandez onderuit haalde.

Toch leek Ajax kracht te putten uit de rode prent van Vermeer. Enkele minuten later tekende Jan Vertonghen, die een zeer matig duel kende, voor de gelijkmaker. Na de treffer begonnen de Amsterdammers beter te voetballen, maar Feyenoord kwam niet meer in de problemen. In de laatste minuten besloten zij dan ook niet meer vol op zoek naar de winst te gaan, maar de wedstrijd rustig uit te spelen.


AFC Ajax

1 - 1

Feyenoord

 67' Vertonghen
   61' de Vrij
 
 Gele kaart: Alderweireld, Bulykin (AFC Ajax), de Vrij, Cissé, G. Fernandez (Feyenoord)
 Rode kaart: Vermeer (64) (AFC Ajax)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 52.316
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
v.d.Wiel (Cillessen/66)
Alderweireld
Vertonghen
Koppers
Eriksen (Boelykin/55)
Anita
Janssen
Sulejmani (Lukoki/55)
De Jong
Boerrigter
  Mulder
Leerdam
De Vrij
Vlaar
Martins Indi
El Ahmadi (Moktojo/84)
Clasie
Bakkal
Schaken
G.Fernandez
Cabral (Cissé/73)