'Berlijn kende schuilplaats Gadhafi'

De laatste schuilplaats van de Libische ex-dictator Muammar Gadhafi was al veel langer bekend dan tot nog toe werd aangenomen. De Duitse buitenlandse inlichtingendienst BND was al weken op de hoogte van de plek in Sirte waar de donderdag gedode Gadhafi zich ophield.

Dat meldde het tijdschrift Der Spiegel zaterdag op basis van bronnen binnen het veiligheidsapparaat van Duitsland. Een woordvoerder van de BND deed het verhaal van Der Spiegel zaterdagavond af als "fictie".

De BND beschikt vanuit het verleden over een uitstekend netwerk van informanten in Noord-Afrikaanse landen. De dienst heeft een jaarlijks budget van meer dan 450 miljoen euro.

Het is volgens Der Spiegel onduidelijk of de BND de informatie over de verblijfplaats van Gadhafi heeft gedeeld met bondgenoten binnen de NAVO. Franse gevechtsvliegtuigen bombardeerden donderdag het konvooi van Gadhafi, toen dat probeerde te ontkomen uit Sirte.

Der Spiegel heeft een uitstekende reputatie op het gebied van onderzoeksjournalistiek. Het blad heeft een oplage van 1 miljoen en geldt als zeer invloedrijk.

'Berlijn kende schuilplaats Gadhafi al weken'
'Berlijn kende schuilplaats Gadhafi al weken' (Foto: ANP)