NAVO waarschuwt Serviërs Kosovo

De Serviërs moeten hun wegblokkades in het noorden van Kosovo verwijderen of NAVO-militairen zullen dat met geweld doen. Dat heeft KFOR-commandant Erhard Drews vrijdag gezegd.

Drews wil bij voorkeur een vreedzame oplossing voor de impasse tussen zijn troepen en de honderden Serviërs die de wegblokkades bemannen. "Ik hoop op een vreedzame oplossing van het probleem, maar ik word wellicht gedwongen mijn mandaat uit te voeren en zo vrijheid van beweging te bewerkstelligen", zei Drews. De internationale troepenmacht wil de bewegingsvrijheid en bevoorradingslijnen herstellen. De Serviërs zijn slechts bereid spaarzaam 'humanitaire goederen' door te laten en roepen Servië te hulp.

Donderdag gingen KFOR-militairen al de confrontatie aan met boze Serviërs die hun wegblokkades van trucks, stenen, houten balken en aarde bemannen.

Al bijna drie maanden blokkeren de Kosovaarse Serviërs de belangrijkste wegen. De Serviërs zijn hiertoe overgegaan omdat de Kosovaarse autoriteiten douaneposten willen inrichten langs de grens tussen Kosovo en Servië. De Serviërs, een minderheid in Kosovo, zien dit als een poging hen te onderwerpen aan de wil van de etnisch-Albanese autoriteiten. Zij beschouwen Kosovo als een deel van Servië en erkennen de in 2008 uitgeroepen onafhankelijkheid van Kosovo niet.