Archeologen vinden Schots Vikinggraf

Archeologen hebben op een schiereiland in Schotland de overblijfselen gevonden van een Vikingbaas en zijn bootgraf. Hij werd begraven in een lang houten vaartuig, samen met bijl, zwaard en speer.

Het vijf meter lange graf is het eerste intacte van zijn soort dat werd gevonden op het Britse vasteland en is ongeveer duizend jaar oud. Volgens een van de leiders van het onderzoek, Hannah Cobb, overtreft de ontdekking alle verwachtingen.

"Een Vikingbootgraf is al een ongelooflijke ontdekking, maar de voorwerpen en de staat waarin deze verkeren, maakt dit tot een van de belangrijkste Noorse graven die ooit in Groot-Brittannië is opgegraven", zei Cobb.

Een gedeelte van de houten boot en de Vikingbotten is weggerot. Wel werden honderden metalen klinknagels, die de boot bijeen hielden, gevonden. Rondom het graf werden verder een mes, een slijpsteen, een stuk van een schild en aardewerk ontdekt.

De opgraving werd gedaan bij de landtong Ardnamurchan aan de westkust van Schotland. Vikings van Scandinavië maakten in de achtste en negende eeuw vaker de overtocht naar Schotland en het huidige noordoosten van Engeland. Veel van hen bouwden daar ook nederzettingen.