Serviërs weigeren blokkades Kosovo op te heffen

Een groep Serviërs die in het noorden van Kosovo wegblokkades heeft opgericht, heeft woensdag opnieuw geweigerd deze weg te halen. Ze lappen hiermee een ultimatum van KFOR, de vredesmissie van de NAVO, aan hun laars.

KFOR had de Serviërs gevraagd de in totaal zestien wegblokkades voor uiterlijk dinsdagochtend weg te halen. De barricades bestaan uit stenen, modder en boomstammen. KFOR zei dinsdag 'doortastend' op te zullen treden als de Serviërs niet zouden voldoen aan het ultimatum. KFOR wil de barricades weghalen om zo de vrijheid van beweging in het gebied te herstellen en de KFOR-militairen te kunnen bevoorraden.

De Kosovaarse Serviërs hielden woensdag op een bespreking voet bij stuk. Ze zeiden alleen 'gecontroleerde' opheffing van de blokkades te overwegen voor de 'humanitaire' bevoorrading van vredestroepen. Een latere bijeenkomst tussen de Kosovaars-Servische leiders en generaal Johan Luif, de onderbevelhebber van de KFOR-missie, liep op niets uit.

Al bijna drie maanden blokkeren de Kosovaarse Serviërs de belangrijkste wegen. De Serviërs zijn hiertoe overgegaan omdat de Kosovaarse autoriteiten douaneposten willen inrichten langs de grens tussen Kosovo en Servië. De Serviërs, een minderheid in Kosovo, zien dit als een poging hen te onderwerpen aan de wil van de etnisch-Albanese autoriteiten. Zij beschouwen Kosovo als een deel van Servië en erkennen de in 2008 uitgeroepen onafhankelijkheid van Kosovo niet.