'Melk goed voor elk nog niet bewezen'

Er is meer onderzoek nodig om erachter te komen of melk nou wel of niet goed is tegen hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een verklaring die Amerikaanse onderzoekers en collega's van de universiteit van Wageningen dinsdag hebben gegeven.

De verklaring volgt op een hele discussie over een persbericht dat in november vorig jaar door de Wageningse universiteit werd verstuurd. In het persbericht werd gesteld dat drie glazen melk per dag een achttien procent lagere kans op hart- en vaatziekten geeft. Onderzoek van universitair docent bij de Wageningen Universiteit Sabita Soedamah-Muthu zou dat hebben uitgewezen.

De universiteit van Harvard leverde een deel van de data aan. Professor aan de universiteit van Harvard Walter Willet, die betrokken was bij het onderzoek, eiste later dat het persbericht werd ingetrokken. Hij stelde dat de feiten waren verdraaid en verkeerd waren weergegeven. Het onderzoek zou alleen een heel kleine en onbelangrijke overeenkomst laten zien.

De onderzoekers stellen nu echter dat hun onderzoek, dat is gebaseerd op het bestuderen van diverse onderzoeken, te weinig omvattend is om goede aanbevelingen te kunnen doen over het drinken van melk. De achttien procent waarover in het persbericht wordt gesproken, is gebaseerd op vier Europese onderzoeken waaraan een relatief klein aantal mensen zou hebben meegedaan.

In een ander deel van het onderzoek blijkt daarentegen dat uit onderzoeksgegevens van meer studies er geen verband blijkt te zijn tussen melkconsumptie en hartaanvallen en beroertes. "Maar verder onderzoek hiernaar en vergelijkingen van melk met andere dranken is noodzakelijk."

De onderzoekers stellen nog wel steeds te staan achter de publicatie die over het onderzoek is verschenen in het American Journal of Clinical Nutrition.