Poetin: Ik ben de hardstwerkende leider

De Russische premier Vladimir Poetin heeft zichzelf maandag aangeprezen als de hardstwerkende Russische leider sinds de Tweede Wereldoorlog. Hij stelde zichzelf boven voorgangers als Josef Stalin en Nikita Chroesjtsjov. Poetin deed zijn uitspraken in een interview op televisie.

"Ik kan me geen Sovjetleiders van na de Tweede Wereldoorlog herinneren die net zo hard werkten", zei Poetin. Volgens de premier waren de Sovjetleiders of fysiek niet in staat net zo hard te werken of waren ze niet bereid het land te besturen zoals hij dat doet.

Het staaltje borstklopperij was opmerkelijk, zelfs voor een man die bekendstaat om zijn enorme zelfvertrouwen, zijn obsessie met zijn imago bij het publiek en zijn bijna onbetwiste controle over belangrijkste instituties in Rusland.

Poetin kondigde vorige maand aan zich voor de derde keer verkiesbaar te stellen bij de presidentsverkiezingen van maart 2012. De overwinning van Poetin lijkt al zeker te zijn. Gedurende zijn eerdere termijnen als president - van 2000 tot 2008 - bracht Poetin de nationale televisie onder controle van het Kremlin. Hij gebruikte de staatstelevisie om zichzelf neer te zetten als een wijs en krachtig leider die persoonlijk crises aanpakt en zijn landgenoten beschermt. Hij cultiveerde zijn imago als macholeider die gevechtsvliegtuigen bestuurt, met ontblote borst op een paard rijdt en Siberische tijgers aait.


Poetin: Ik ben de hardstwerkende leider (Foto: Novum)