'Tweede Kamer wil uitgaven geheim houden'

In de Tweede Kamer is vorige maand besloten geen openheid te geven over de uitgave van in totaal 27 miljoen euro aan subsidie door de Kamerfracties. In het dagelijks bestuur van de Kamer, het presidium, werd besloten over de vertrouwelijkheid van de stukken. Dat schrijft de Volkskrant op basis van eigen onderzoek.

In het presidium werd ook gesproken over hoe moet worden omgegaan met vragen vanuit de media over de fractiekostensubsidies. Met dat geld kunnen fractiemedewerkers worden ingehuurd en kantoorkosten worden betaald.

De gegevens worden geheimgehouden uit vrees voor 'Britse toestanden', zeggen betrokkenen in de krant. In Groot-Brittannië leidde het bekend worden van bonnetjes tot een groot schandaal. Meerdere volksvertegenwoordigers sneuvelden daardoor.

Niet alle fracties waren het eens over de geheimhouding. De SP heeft in september alsnog openheid van zaken gegeven. Daaruit bleek dat in 2008, 2009 en 2010 samen in totaal twee miljoen euro overbleef bij de partij. De SP vindt al langer dat de vergoedingen te hoog zijn.

Ook de PvdA heeft donderdag de gegevens vrijgegeven. De PvdA heeft wel al het geld opgemaakt. Het meeste geld gaat naar de tachtig fractiemedewerkers. Opvallend zijn de uitgaven van PvdA-Kamerlid Khadija Arib. Zij huurde in tegenstelling tot haar collega's geen assistent in via de fractie. Arib huurde voor zestigduizend euro per jaar zelf iemand in.

Scheidend PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen heeft de overige partijen in een brief opgeroepen ook openheid te geven. D66, Groenlinks en de ChristenUnie kondigden vrijdag aan dat nu ook te doen.