'Geen actie tegen misbruik op Hofnarretje'

Op de kinderdagverblijven van 't Hofnarretje in Amsterdam wordt nog geen werk gemaakt van het voorkomen van seksueel misbruik van kinderen. Medewerkers staan na de geruchtmakende Amsterdamse zedenzaak met Robert Mikelsons soms nog alleen voor de groep. Ook zijn ze niet getraind in het herkennen van misbruik, schrijft de Volkskrant.

Deze week verschenen volgens de krant kritische inspectierapporten van de GGD Amsterdam. "Op dit gebied had een uitzonderlijke inhaalslag moeten plaatsvinden. Dit is echter verzuimd, waarmee de directie op dit gebied onvoldoende haar verantwoordelijkheid heeft genomen", concludeert de GGD.

Op verschillende locaties van 't Hofnarretje, dat onder de naam Vlinderheuvel verder is gegaan, staat tussen 08.30 uur en 09.30 uur slechts een medewerker. De commissie-Grunning, die de achtergrond van de zedenzaak onderzocht, stelde juist dat er altijd minimaal twee aanwezigen moeten zijn: het vier-ogenprincipe.

Verder bleken er voor medewerkers nog steeds geen instructies te zijn over hoe met vermoedens van misbruik moet worden omgegaan. Ook zijn de groepsleiders tot verbazing van de GGD niet opgeleid voor het omgaan met kindermisbruik.

Eigenaar Albert Drent zou de publicatie van de kritische rapporten maanden hebben vertraagd. Hij vond de conclusies 'voorbarig en discutabel'. Zo stelde hij dat het vier-ogen-principe niet verplicht is. Hem zou bovendien geen blaam treffen omdat hij niet meer verantwoordelijk is voor de dagelijkse leiding.

Robert Mikelsons heeft als hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak bekend meer dan 85 jonge kinderen te hebben misbruikt. Hij werkte voor 't Hofnarretje.