Champignonteler verdacht van uitbuiting personeel

Een Gelders champignonbedrijf wordt verdacht van onderbetaling, illegaal aan het werk zetten van vreemdelingen en te lange werktijden voor personeel. Dat maakte de Arbeidsinspectie donderdag bekend.

Woensdag viel een 'interventieteam champignons' verschillende vestigingen van het bedrijf binnen. Het team bestaande uit onder meer belastinginspecteurs, politie, openbaar ministerie en arbeidsinspecteurs trof zeventig Bulgaren aan die illegaal aan het werk waren.

De Bulgaren verklaarden voor een nettoloon van drie euro per uur te werken en lange werkdagen te maken, ook in het weekend. Zij moesten met zes personen op een kamer slapen, klaagden de illegale werknemers. De Arbeidsinspectie vermoedt verder dat de werknemers zonder bescherming met giftige bestrijdingsmiddelen moesten werken.

Het interventieteam gaat nu nader onderzoek doen naar de overtredingen. Mochten deze worden bewezen, dan kunnen er voor duizenden euro's aan boetes en naheffingen worden opgelegd. Een boete voor illegaal werk kan oplopen tot achtduizend euro per persoon. Voor onderbetaling bedraagt de boete 7600 euro per persoon. Het team houdt de optie van een strafrechtelijk onderzoek ook open.

Het bedrijf bleek overigens niet van de inspectie gediend. Het inspectieteam kreeg honden op zich afgestuurd. Twee Bulgaarse voormannen moesten mee naar het politiebureau omdat zij het onderzoek van de arbeidsinspectie bemoeilijkten.

Het interventieteam champignons werd opgericht nadat in 2009 bleek dat er veel mis was bij champignonkwekerijen en uitzendbureaus. Het team wil de oneerlijke concurrentie tussen telers tegengaan en voorkomen dat illegalen de legale werknemers verdrijven.