Greenpeace: Atoomrel was slechts ludieke actie

Greenpeace heeft voorafgaand aan een transport van kernafval vanuit Borssele naar Frankrijk een kuil gegraven bij het spoor waar het transport over zou rijden. De organisatie zelf benadrukt dat het niet om sabotage ging, maar slechts om 'een mislukte ludieke actie'. Een van de actievoerders werd opgepakt en heeft enkele dagen vastgezeten.

Medewerkers van Greenpeace wilden naar eigen zeggen bij het spoor een spandoek tonen. Over de exacte inhoud van de actie wil Greenpeace niets zeggen, 'maar het ging om een typische, ongevaarlijke Greenpeace-actie', zegt een woordvoerder van de organisatie.

De politie heeft donderdag nog niet op de actie gereageerd. Na het transport, dat dinsdag plaatsvond, werd nog een verklaring uitgegeven dat het transport zonder noemenswaardige incidenten heeft plaatsgevonden.

De PVV kondigde donderdagochtend aan naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf Kamervragen te stellen over de actie. De krant omschreef de actie als een 'kernrel', waardoor een kernramp had kunnen ontstaan. De activisten hadden volgens het dagblad een kuil gegraven onder de rails van de trein die kernafval naar Borsele zou brengen.

Een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) bevestigde de aanhouding. Nadere informatie kon hij nog niet geven. "Daarover moet ik eerst overleggen met de officier van justitie."

"Hoe haal je het in je botte kop om een treintoestel met kernafval te willen saboteren; dan zit er wel een hele grote steek bij je los", zegt PVV-Kamerlid Richard de Mos.

Update 13.05
Het zou om een begraven kistje gaan. Dat heeft de milieuorganisatie donderdag laten weten.
In het kistje, dat was begraven tussen de rails, zat een grote opblaasballon. Het was de bedoeling dat de ballon tevoorschijn zou komen als de trein met het kerntransport zou naderen, aldus campagnedirecteur Joris Thijssen. Daarop was een waarschuwingsteken tegen radioactiviteit te zien.

Het was niet de bedoeling om iemand in gevaar te brengen, zei Thijssen. Daarom zouden actievoerders de machinist van tevoren waarschuwen met rode lampen. Ook als de trein over het kistje heen zou rijden, zou er 'helemaal niets zijn gebeurd'.