Schedelloze soldaat uit 1799 gevonden in duinen

Het lichaam van een in 1799 gesneuvelde Engelse soldaat is dit voorjaar gevonden in natuurgebied Groote Keeten in de kop van Noord-Holland. Van de Britse militair werd een deel van het skelet aangetroffen, een uniform en wapens. De schedel ontbrak.

De vondst van een menselijk lichaam uit deze periode is uniek in dit gebied, zegt Katelijne van Spronsen, directeur van natuurcentrum De Helderse Vallei bij Den Helder.

De vondst werd gedaan tijdens werkzaamheden. Toen duidelijk werd dat het om een stoffelijk overschot ging, hebben archeologen de opgraving overgenomen. Om dit rustig te laten verlopen, werd de vondst pas later bekendgemaakt.

Archeologen hebben vastgesteld dat de Brit in 1799 omkwam toen de Engelsen samen met de Russen vochten tegen de Fransen. Noord-Holland maakte in deze periode deel uit van de Bataafse Republiek, geleid door de Fransen.

Een deel van de vondsten wordt vrijdag voor het eerst tentoongesteld aan het publiek in het natuurcentrum bij Den Helder. Het echte skelet wordt daar niet getoond, omdat de identiteit van de man nog niet bekend is en eventuele nabestaanden nog niet zijn ingelicht. Wel worden beelden van het lichaam getoond.