Noord-Korea bouwt aan Kim Jong Un-cultus

De Illustere Generaal heeft een druk jaar achter de rug. Sinds zijn internationale debuut, maandag precies een jaar geleden, heeft Kim Jong Un diverse functies vervuld, waaronder die van militaire strateeg, hoge politicus en assistent van zijn vader, Kim Jong Il.

De viersterrengeneraal wordt in eigen land lof toegezongen voor een dodelijke artillerie-aanval op een Zuid-Koreaans eiland, die beide landen bijna op voet van oorlog met elkaar bracht. Hij verschijnt tijdens feestelijke gelegenheden geregeld aan de zijde van zijn vader en begeleidt hem op inspectiereisjes naar boerderijen en fabrieken - gedenktekens met zijn naam herinneren aan deze bezoekjes.

Tijdens zijn bezoeken aan China en Rusland eerder dit jaar vertrouwde Kim Jong Il de volledige leiding van het land toe aan zijn zoon, zeggen bronnen bij de Noord-Koreaanse regering. Duidelijk is dat het afgelopen jaar veel werk is verzet om de status van Kim Jong Un als de volgende leider van Noord-Korea te bestendigen.

Het raderwerk achter het Noord-Koreaanse leiderschap en de mythevorming van de leider maken het voor de buitenwereld moeilijk om de waarheid uit de doorgesijpelde verhalen te filteren. Informatie, of die nu voor de bevolking of voor de buitenwereld is bedoeld, staat onder scherpe controle. Op dissidentie en oppositie staat dwangarbeid of de dood, zeggen mensenrechtengroepen.

Het afgelopen jaar is gestaag gewerkt aan de persoonlijkheidscultus rond Jong Un. De komende maanden kunnen een biografie en meer hoge politieke posten worden verwacht, zegt Yoo Ho-yeol, hoogleraar aan de Korea Universiteit in Zuid-Korea.

"Hij vervult nu de rol van opvolger", aldus Yoo. "Hij heeft zijn status als volgende leider als het ware bekrachtigd."

Jong Un werd vorig jaar tijdens een enorme militaire parade aan de wereld getoond. Samen met zijn vader salueerde hij naar de voorbij marcherende militairen, onder het oog van de aanwezige internationale media.

De mediastunt maakte in een klap duidelijk wie Kim Jong Il als opvolger heeft gekozen. Die vraag deed al lang de ronde en werd de afgelopen jaren door de kwakkelende gezondheid van de grote roerganger steeds actueler. In 2008 verdween Jong Il enkele maanden van het toneel. Hij zou een beroerte hebben gehad, maar volgens officiële lezingen was hij oververmoeid.

Hoewel over de opvolging inmiddels is besloten, is de persoon Kim Jong Un nog altijd een raadsel. Zijn verrichtingen worden als feit gepresenteerd, ook als hier niet het minste bewijsmateriaal voor is. In Zuid-Korea doen geruchten de ronde over maatregelen die in het noorden worden getroffen om ervoor te zorgen dat de jongste zoon van Jong Il op voldoende loyaliteit kan rekenen.

Volgens verhalen uit Noord-Korea is Jong Un afgestudeerd aan de Kim Il Sung Militaire Universiteit, spreekt hij diverse buitenlandse talen, waaronder Engels en is hij zeer bedreven op computergebied en technologie. Zijn precieze geboortedatum, zijn burgerlijke staat en zelfs de naam van zijn moeder zijn echter nooit officieel bekendgemaakt.

Noord-Koreanen verwachten volgend jaar meer te weten te komen over hun toekomstige leider. Het land viert dan een van zijn grootste mijlpalen: de honderdste geboortedag van Kim Il Sung, de stichter van de Kim-dynastie. Daarnaast wordt diens zoon 70 en, als ware het een perfect jaar van ronde getallen, zou Jong Un 30 worden. Dit laatste is echter twijfelachtig, volgens schattingen is Jong Un momenteel 27 of 28.


Noord-Korea bouwt aan Kim Jong Un-cultus (Foto: Novum)