Rosenthal verontrust over geweld Egypte

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) is 'zeer verontrust' over het geweld tegen koptische christenen in Egypte. Hij betreurt het dat doden zijn gevallen en hij heeft 'grote zorgen' over de situatie van de Kopten in Egypte, laat de bewindsman maandag weten vanuit Luxemburg.

Bij rellen tussen koptische christenen, moslims en Egyptische veiligheidstroepen vielen zondag minstens 24 doden en 272 gewonden. Onder de kopten vielen de meeste slachtoffers.

Rosenthal steunt de oproep van de EU-buitenlandvertegenwoordiger Catherine Ashton tot een onderzoek, zodat de schuldigen voor het gerecht kunnen worden gebracht. "De oproep tot rust en kalmte van de Egyptische regering moet door de internationale gemeenschap worden gesteund."

De bewindsman vindt dat de Egyptische autoriteiten de vrijheid van godsdienst actief moeten beschermen. "Dat geldt ook voor het recht op vreedzaam demonstreren." De vrijheid van demonstratie en van godsdienst zijn een 'essentieel onderdeel' van de overgang die Egypte doormaakt richting democratie en een functionerende rechtsstaat, stelt hij.

De bewindsman gaat binnenkort naar het land. Hij zal zich dan voor deze vrijheden inzetten, belooft hij.