'Voorstel energienota leidt tot problemen'

Nederlandse consumenten krijgen in de koude wintermaanden betalingsproblemen als de voorschotnota van energie verdwijnt. Daarvoor vreest brancheorganisatie Energie-Nederland. De Europese Commissie heeft in een richtlijn voor energie-efficiënte voorgesteld vooraf betalen te verbieden.

De Europese Commissie wil dat consumenten maandelijks een rekening krijgen met hun feitelijke energieverbruik. Samen met de introductie van slimme energiemeters, moet de consument hierdoor meer inzicht krijgen in zijn verbruik, waardoor hij gestimuleerd wordt energie te besparen.

Energie-Nederland vindt het voorstel niet goed doordacht. "We voorzien betalingsproblemen in Nederland", legt een woordvoerder uit. "Met ons klimaat moet je dan in juli een paar tientjes betalen, en in december honderden euro's". Voor Zuid-Europese landen zou het wel kunnen werken, omdat daar het klimaat gelijkmatiger is, denkt de woordvoerder.

De brancheorganisatie vindt het wel goed om consumenten inzicht te geven in hun verbruik. "Wij zijn in Nederland bezig om de consument elke een of twee maanden een verbruiksoverzicht te sturen. Daarin willen we ook de kostenconsequenties voor de consument helder maken," legt de woordvoerder uit. "Maar om consumenten dat ook echt te laten betalen is een slecht idee."

De richtlijn van de Europese Commissie is ook gericht op overheden en bedrijven, en moet het voornemen om in 2020 twintig procent minder energie te verbruiken dichterbij brengen.

Belanghebbende partijen mogen deze maand reageren op de richtlijn. Begin 2012 zal een besluit worden genomen, waarna de voorschotnota per januari 2015 zou moeten verdwijnen.

Energie-Nederland lobbyt in Den Haag en Brussel om de maatregel van tafel te krijgen. De Europese brancheorganisatie doet hetzelfde "We hebben goede hoop dat we dat voor elkaar krijgen", besluit de woordvoerder.