'Trainers Kunduz werkloos door Nederlandse eisen'

Vanwege de eisen van Nederland zijn in de Afghaanse provincie Kunduz nauwelijks agenten beschikbaar om te worden getraind door Nederlanders. Hierdoor zit een deel van de Nederlanders duimen te draaien. Dat schrijft NRC Handelsblad maandag. Defensie kon niet direct reageren.

Dertig Afghaanse politiemannen begonnen zaterdag aan de eerste door Nederlanders gegeven basiscursus. In acht weken worden ze getraind in onder meer fouilleren en schieten. Van de cursisten kunnen er maar vijf lezen. Tekeningen en Playmobil moeten hierbij soelaas bieden.

Vooral vanwege eisen van GroenLinks is het uit den boze dat de agenten militaire taken uitvoeren. Dit is volgens de krant lastig voor de internationale partners in Kunduz, vooral de Duitsers. Verder kan het leeuwendeel van de docenten van de marechaussee niets doen, omdat er maar één klas is. Dat komt mede omdat de grenspolitie niet meer mag worden opgeleid.

Marechaussee Ron Stobbelaar wijt dit aan de 'knellende beperkingen' van de politiek. "Ik hoop dat ze er in Den Haag over nadenken hoeveel mensen ze hiernaartoe sturen. Het zou veel slimmer zijn om naar behoefte trainers te sturen, want nu zitten hier mensen voor niks."

Naast GroenLinks stelden ook D66 en ChristenUnie eisen om te garanderen dat de agenten niet worden ingezet voor militaire doeleinden. Gedoogpartner PVV stemde niet in met de operatie van het minderheidskabinet van CDA en VVD. Ook de PvdA heeft geen vertrouwen in de missie van ruim vijfhonderd man.

"Nederland maakt het ons wel lastig", zegt Bernd Schuhmann, het plaatsvervangend hoofd van het opleidingscentrum in een reactie in de krant.