Gouden Kalf-winnaar maakt Wilders statement

Nasrdin Dchar heeft bij het ontvangen van zijn Gouden Kalf voor beste acteur kritiek geuit op PVV-leider Geert Wilders. De acteur, die de prijs won voor de roadmovie Rabat, zegt zich te schamen voor de politicus. "Als je kijkt hoe Wilders de afgelopen weken bezig is geweest", zegt hij na afloop van de uitreiking tegen Novum Nieuws. "Als Nederlander schaam ik me echt."

Dchar haalde een speech van vicepremier Maixme Verhagen (CDA) aan uit juni waarin hij zei dat de angst voor buitenlanders begrijpelijk is. "Nou meneer Verhagen en met hem meneer Wilders. Ik ben een moslim en ik heb een fucking Gouden Kalf in mijn hand."

Actrice Carice van Houten won vrijdagavond haar vijfde Gouden Kalf. "Dit had ik echt niet verwacht." Dit jaar kreeg ze de prijs voor haar vertolking van de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker in de film Black Butterflies. "Hij komt bij zijn broertjes en zusjes te staan in de keuken." Het drama van Paula van der Oest won in totaal drie Gouden Kalveren.

De populaire film Gooische Vrouwen won twee prijzen in Utrecht. Beppie Melissen won voor haar bijrol als Cor Hogenbrink en Peter Paul Muller won een Gouden Kalf voor zijn bijrol als volkszanger Martin Morero. De acteur weigerde de prijs. Regisseuse Wil Koopman nam het Kalf in ontvangst omdat Muller 'een hekel heeft aan prijzen'. Het beeldje wordt gedoneerd aan een kinderboerderij.