UvA betere universiteit dan VU

De twee universiteiten in de stad, de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), presteren wisselvallig in het onderzoek van Elsevier en onderzoeksinstituut ResearchNed naar de beste universiteit van Nederland.

In het eindoodeel van het onderzoek eindigt de UvA op de tweede plaats achter de Universiteit van Utrecht. De VU daarentegen eindigt als een na laatste in de categorie 'Brede Universiteiten'.

In het onderzoek worden de opleidingen opgedeeld in vijf categoriën.

Economie & Recht
Wie Bedrijfskunde of Bedrijfswetenschappen wil studeren kan maar beter wegblijven uit Amsterdam. Docenten en studenten van de VU beoordeelden de opleidingen als zwak. Diezelfde opleiding aan de UvA werd als slechtste beoordeeld door docenten.

De VU scoorde als laagste bij de opleidingen Rechtsgeleerdheid, Internationale Bedrijfskunde en Econometrie & Operationele Research. De UvA eindigde als laatste bij Accountancy en Bedrijfskunde. De studenten van de VU beoordeelden, in tegenstelling tot hun docenten, de opleidingen Rechtsgeleerdheid en Notarieel Recht beter dan hun studiecollega's van de UvA.

Feit blijft dat de universiteiten zeer slecht scoren op gebied van Economie & Recht.

Gezondheid
De VU scoort verrassend slecht op het gebied van gezondheidstudies. De opleiding Geneeskunde is volgens docenten zeer zwak, de studenten zelf zijn iets milder. Ook de opleiding Farmacie aan de VU eindigt ver onderaan in de verkiezing. Opvallend is dat de ACTA, de opleiding Tandheelkunde een samenwerking van de VU en de UvA, slecht scoort op het gebied van beschikbare faciliteiten. De opleiding is immers recent verhuisd naar een nieuw gebouw.

Gedrag & Maatschappij
Het beste onderwijs op het gebied van Communicatiewetenschappen wordt gegeven in onze stad. De UvA wordt door docenten als beste universiteit voor deze opleiding verkozen, de VU volgt als tweede. Studenten zijn minder enthousiast over deze Amsterdamse opleidingen, zij plaatsen de UvA en de VU onderaan. De opleidingen Psychologie en Culturele Antropologie kun je het beste volgen aan de UvA. Studenten zijn stukken kritischer op de opleiding Psychologie want zij zetten de opleiding onderaan de lijst. Voor de beste opleiding Politicologie moet je bij de VU zijn. Sociologie daarentegen kun je beter niet aan de VU studeren volgens haar docenten.

Natuur & Techniek
De VU biedt de beste opleiding Informatica. Helaas eindigen ze wel als laatste met de opleidingen Biologie, Natuur- en Sterrenkunde en Scheikunde. Dat vinden niet alleen de docenten maar ook de studenten. Ook de UvA doet het niet best met haar opleiding Scheikunde. De opleiding Aardwetenschappen aan de UvA is volgens docenten het zwakst, de studenten daarentegen vinden de opleiding het beste. Voor de opleiding Natuur- en Sterrenkunde kun je met een gerust hart naar de UvA, de universiteit eindigde als beste in het onderzoek.

Taal & Cultuur
De UvA heeft de beste opleiding Taalwetenschap, de VU is met dezelfde opleiding hekkensluiter. De VU scoort sowieso niet goed in de categorie Taal & Cultuur. De opleidingen Geschiedenis en Nederlandse Taal & Cultuur eindigen ook onderaan de lijst. Ook studenten zijn ontevreden over de opleidingen.