Aanvaring vertraagt grote legeroefening

De grootste oefening van het leger in jaren is donderdag tijdelijk gestaakt vanwege een aanvaring in Overijssel. Een binnenvaartschip botste in de mist met een ponton, waardoor een enorm konvooi de rivier niet meer kon oversteken. Het schip en de ponton raakten licht beschadigd. Dat meldt het ministerie van Defensie.

Het binnenvaartschip botste donderdagochtend in dichte mist op de ponton van een eenheid van de landmacht die bruggen bouwt. Na overleg met Rijkswaterstaat werden de oversteek met enige vertraging hervat.

Tijdens operatie Falcon Autumn moest een militair konvooi van bijna vierhonderd voertuigen over de IJssel tussen Olst en Welsum worden gezet. De eerste honderdtachtig voertuigen werden met een veerdienst van pontonvlotten overgezet. Daarna is een brug gebouwd, waarover de rest van het konvooi de overkant bereikte. Na de rivieroversteek vervolgde de troepenmacht hun weg richting Assen. Daar sluiten ze zich aan bij collega's die woensdag vanuit de lucht het TT-circuit in Assen 'veroverde'. Deze 'herovering' vormde het hoogtepunt van de oefening, die maandag begon en duurt tot en met volgende week vrijdag.