Bankenvoorzitter: Huizenprijzen te hoog

Boele Staal, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), vindt de huizenprijzen in Nederland te hoog. Dit zei hij woensdagavond in het VARA-praatprogramma Pauw & Witteman in een discussie over woningmarkt met de directeur van Vereniging Eigen Huis (VEH) Rob Mulder.

"Als het huidige aanbod niet afgenomen wordt is de prijs te hoog. En hoeveel, daar doe ik geen uitspraken over", aldus Staal. Jeroen Pauw vroeg ook aan Mulder of er niet te veel lucht in de huizenprijzen zit: "Bent u het er mee eens dat de huizenprijzen te hoog zijn? Bent u het er ook mee eens dat de huizenprijzen te hoog zijn? Meneer Mulder... hallo! Bent u het er mee eens dat de huizenprijzen te hoog zijn?"

Na lang aandringen van de VARA-presentator ging de VEH-directeur eindelijk in op de vraag: "De huizenprijzen te hoog?... dat kun je niet zeggen." Volgens Mulder moeten er tot 2020 nog een half miljoen woningen bij worden gebouwd om aan de toekomstige vraag te voldoen.

"Dat de prijzen te hoog zijn wil nog niet zeggen dat er geen tekort zou zijn", reageert Staal op het argument van Mulder. "Maar als je kijkt naar de aanvragen van hypotheken zijn die gigantisch afgenomen, er is vraaguitval. Mensen gaan het niet meer aan."

Mulder is woest op Staal en de banken. Volgens hem moet de financiële sector veel soepeler omgaan met het verlenen van hypotheken aan consumenten. Staal zegt dat het allemaal wel meevalt, want er zijn nauwelijks meer weigeringen van hypotheken dan voor de crisis, er is volgens de NVB-voorzitter vooral minder vraag naar hypotheken.


Bankenvoorzitter: Huizenprijzen te hoog