Vrijspraak in zaak drievoudige babymoord Geleen

De 42-jarige vrouw uit Geleen die haar drie pasgeboren baby's zou hebben gedood, is dinsdag vrijgesproken. De rechtbank in Maastricht vindt dat geen sprake is van moord of doodslag. Het is volgens de rechters niet bewezen dat de baby's levend werden geboren. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden acht jaar gevangenisstraf geëist.

Anita C. werd vorig jaar augustus opgepakt toen agenten het stoffelijk overschot van een kindje in de schuur van haar woning in Geleen vonden. Even later werden in haar tuin nog twee babylijkjes gevonden. De baby's zouden tussen januari 2005 en juli 2010 om het leven zijn gekomen.

Het OM ging ervan uit dat de tweede baby overleed door verdrinking en de andere twee door verwurging of smoren. Een onafhankelijk patholoog en experts van het Nederlands Forensisch Instituut hielden er echter rekening mee dat de kinderen een natuurlijke dood waren gestorven. De rechter gaat daarin mee. Het is niet uitgesloten dat de vrouw drie keer op rij een doodgeboren kind baarde.

Een Zwitserse expert oordeelde dat de jongste baby wel levend ter wereld kwam. Er zouden bewijzen voor verstikking zijn. De rechtbank vond zijn conclusie echter niet overtuigend genoeg.

C. kwam in juni al op vrije voeten. De rechtbank oordeelde dat er onvoldoende bewijs was om de vrouw langer in voorarrest te houden.

Het OM beraadt zich op een eventueel hoger beroep. "We gaan eerst het vonnis zorgvuldig bestuderen", laat een woordvoerder in een reactie op de vrijspraak weten. Justitie heeft twee weken de tijd om in beroep te gaan.