'Nederlander vaker stoned achter het stuur'

Nederlandse automobilisten stappen vaker onder invloed van drugs in de auto dan automobilisten uit andere Europese landen. Dat blijkt uit Europees onderzoek dat in Nederland werd gedaan door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), schrijft De Telegraaf.

Het aantal mensen dat na het roken van een joint in de auto stapt ligt in Nederland een kwart hoger dan in de rest van de Europese Unie. Voor amfetaminen gaat het om twee keer zo veel als het Europees gemiddelde.

Met het rijden onder invloed van alcohol gaat het volgens de onderzoekers in Nederland de goede kant op. Vergeleken met andere landen rijden Nederlanders minder vaak met alcohol op. Vooral de combinatie van drugs met alcohol is een groot probleem, concluderen de onderzoekers.

Voor het onderzoek werden 26 duizend weggebruikers getest op het gebruik van alcohol of drugs. Volgens de SWOV komen in Nederland per jaar tachtig mensen in het verkeer om het leven door het gebruik van drank, drugs of een combinatie daarvan.