Jaar cel voor doodrijden cabaretière

De man die cabaretière Floor van der Wal in maart doodreed is veroordeeld tot een jaar celstraf. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden vier jaar geëist. De 25-jarige Mohammed S. raakt daarnaast zijn rijbewijs voor vijf jaar kwijt.

S. schepte de 26-jarige Van der Wal op de kruising van het Mercatorplein en de Jan Evertsenstraat in Amsterdam-West. De cabaretière belandde ruim dertig meter verderop en stierf kort na het ongeval in een ziekenhuis.

S. is volgens de Amsterdamse rechtbank schuldig aan roekeloos rijden door op een druk kruispunt met een verhoogde snelheid om een stilstaande auto heen te manoeuvreren, waarna een passerende fietser werd aangereden. De rechtbank acht niet bewezen dat hij de bedoeling had haar dood te rijden, maar er bestond wel een 'aanmerkelijke kans op een dodelijk ongeval'.

Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak bleek twee weken geleden dat niet meer kan worden vastgesteld hoe hard S. ten tijde van het ongeval reed. De politie schatte dat hij tussen de 70 en 90 kilometer per uur reed, maar het Nederlands Forensisch Instituut kon geen nauwkeurige inschatting maken.

Volgens de rechtbank is niet vast komen staan dat S. met zeer hoge snelheid heeft gereden. Verder was hij niet onder invloed van alcohol en heeft hij voorafgaand aan het ongeluk geen 'levensgevaarlijke manoeuvres' gemaakt, waardoor de straf lager is uitgevallen dan de eis van het OM, dat doodslag bewezen achtte. S. kreeg naast de celstraf een voorwaardelijke straf van zes maanden opgelegd.

Floor van der Wal maakte deel uit van het Amsterdamse comedygezelschap Comedytrain. De cabaretière, die kampte met spasmen, won in 2008 de CAP Award in de categorie entertainment. Deze prijs is bedoeld voor mensen die met hun talent een lichamelijke beperking overwinnen.