Den Haag maakt zich op voor Prinsjesdag

Den Haag maakt zich op voor Prinsjesdag. In de hofstad werden maandag de laatste voorbereidingen getroffen voor de rijtoer van de koninklijke familie van paleis Noordeinde naar de Ridderzaal, waar koningin Beatrix dinsdagmiddag met het voorlezen van de troonrede het nieuwe parlementaire jaar officieel zal inluiden.

Zo vond op het strand bij Scheveningen traditiegetrouw de lawaaioefening plaats voor de paarden. Ook worden touwen in de tramrails gelegd om te voorkomen dat de wielen van de koetsten daarin vastlopen. Dat gebeurt overigens pas op dinsdag, een paar uur voordat de rijtoer begint. Verder zijn onder meer de bomen langs de route gesnoeid.

Of extra veiligheidsmaatregelen zijn getroffen, wilde een gemeentewoordvoerder maandag niet zeggen. Vorig jaar was er tijdens de rijtoer het incident met de 'waxinelichthouderwerper' en recentelijk verstoorde een moslim een concert in Amsterdam waar Beatrix op de tribune zat.

Hoeveel bezoekers naar Den Haag zullen komen om een glimp van de Oranjes op te vangen, kon de woordvoerder evenmin zeggen. Daarbij spelen vooral de weersomstandigheden een rol. De afgelopen jaren was er wel sprake van een toename van het aantal bezoekers, stelde hij.

Inhoudelijk heeft Prinsjesdag dit jaar naar verwachting weinig nieuws te bieden. Wat er in het beroemde koffertje zit, dat minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) traditiegetrouw om 15.00 uur aanbiedt aan de Tweede Kamer, is al bekend. Het kabinet maakte donderdag alle stukken openbaar, nadat was gebleken dat de Miljoenennota per ongeluk al op internet stond.

Eigenlijk had het kabinet de stukken pas vrijdag willen publiceren. Ook in dat geval was alleen de inhoud van de troonrede, die koningin Beatrix voorleest in de Ridderzaal, dinsdag nog een verrassing geweest. Het wordt de eerste troonrede onder verantwoordelijkheid van premier Mark Rutte (VVD). De voornaamste vraag is wat hij Beatrix laat voorlezen, nu het nieuws al bekend is.

Prinsjesdag wordt direct gevolgd door de Algemene Politieke Beschouwingen, het debat in de Tweede Kamer over de begroting. Dat vindt woensdag en donderdag plaats.


Den Haag maakt zich op voor Prinsjesdag (Foto: Novum)