Lekkende Zwolse rechter mag blijven

Een rechter van de rechtbank Zwolle-Lelystad die eerder werd veroordeeld voor het schenden van het ambtsgeheim, behoudt zijn baan. De president van de rechtbank geeft hem een schriftelijke waarschuwing. Er wordt geen ontslag geëist bij de Hoge Raad, meldt de rechtbank maandag.

De rechter werd in juni door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld. Hij kreeg een boete van vijfhonderd euro omdat hij vertrouwelijke gegevens had doorgespeeld aan kennissen, die zich grote zorgen maakten over de nieuwe vriend van hun 22-jarige dochter. Het betrof gegevens over het strafblad van deze man en informatie over een lopend strafrechtelijk onderzoek.

De rechter legde na de aangifte in februari zijn werkzaamheden neer in afwachting van het strafrechtelijke onderzoek. De waarschuwing die hij heeft gekregen moet gezien worden als een tuchtrechtelijke maatregel. Nu die procedure ook is afgerond, kan de rechter zijn werkzaamheden weer hervatten. Dat gebeurt echter in een andere sector dan de strafsector waarin hij werkzaam was.