Strauss-Kahn: Geen geweld of agressie

Voormalig directeur van het Internationaal Monetair Fonds Dominique Strauss-Kahn zegt dat zijn seksuele escapade met een hotelkamermeisje in New York 'moreel fout' was, maar houdt vol dat hij 'geen geweld of agressie' tegen haar heeft gebruikt.

Ook de beschuldiging van schrijfster en journaliste Tristane Banon, dat hij haar in 2003 in een leeg appartement heeft geprobeerd aan te randen, is 'ingebeeld', aldus Strauss-Kahn zondag in zijn eerste interview sinds hij in mei van zijn voetstuk viel.

Wat met het New Yorkse kamermeisje gebeurde 'was meer dan een ongepaste relatie. Het was fout', zei Strauss-Kahn in het interview met Claire Chazal van de televisiezender TF1. "Het was een verzaking, een verzaking tegenover mijn vrouw, mijn kinderen en mijn vrienden, maar ook een verzaking jegens het Franse volk, dat zijn hoop op verandering op mij gevestigd had", aldus Strauss-Kahn, die voor de affaire de gedoodverfde presidentskandidaat van de Franse socialistische partij was.

"Ik denk dat het een morele verzaking was en ik ben er niet trots op. Ik heb er oneindig spijt van. Ik heb er de afgelopen vier maanden iedere dag spijt van gehad en ik heb er nog steeds spijt van", zei hij in het begin van het twintig minuten durende interview. Het geheel maakte een ingestudeerde indruk, met een Strauss-Kahn die erg kalm bleef en geen moment van zijn stuk gebracht of verrast door de vragen.

Wel wond Strauss-Kahn zich op over zijn aanklaagster, een immigrante uit Guinea die beweert dat hij haar belaagde toen zij zijn kamer in het Sofitel hotel in New York kwam schoonmaken. Hij zei dat de officier van justitie in New York tot de conclusie is gekomen dat 'Nafissatou Diallo over alles gelogen heeft - niet alleen over haar verleden, dat is van geen belang, maar ook over wat er gebeurd is. Het rapport (van de officier, red.) zegt, het staat zo opgeschreven, dat 'zij zo veel verschillende versies van het gebeurde heeft gepresenteerd dat ik er geen woord van kan geloven'.'

Het openbaar ministerie in New York zag er vorige maand wegens gebrek aan bewijs van af vervolging in te stellen tegen Strauss-Kahn, tegen wie het kamermeisje wel een civiele procedure heeft aangespannen.

Schrijfster Banon zegt dat Strauss-Kahn al eerder in de fout ging, in 2003. Hij zou haar tijdens een interview tegen de grond hebben gewerkt en geprobeerd hebben haar beha en broek te openen en zijn vingers in haar mond en ondergoed hebben gestoken. Omdat er nog een gerechtelijk onderzoek gaande is wilde Strauss-Kahn er niet meer over kwijt dan dat de kwestie 'imaginair' was en dat hij zich aan 'geen agressie, geen geweld' had schuldig gemaakt.

Strauss-Kahn zei dat hij 'tijd om te reflecteren' en rust wil nemen alvorens te besluiten of hij terugkeert in de politiek. "Maar mijn hele leven was eraan gewijd om mij nuttig te maken voor de publieke zaak. Wij zullen zien."

Voorafgaand aan het televisie-interview werd buiten de kantoren van TF1 door een kleine groep demonstranten geprotesteerd. Het protest was door twee feministische groepen georganiseerd.

De advocaten van het New Yorkse kamermeisje uitten vrijdag in een verklaring hun twijfels over het neutrale karakter van het televisie-interview. Zij wezen er op dat het zou worden afgenomen door Chazal, die bevriend is met Stauss-Kahns echtgenote Anne Sinclair, een voormalig nieuwspresentatrice van TF1.


Strauss-Kahn: Geen geweld of agressie (Foto: Novum)