Wilders teleurgesteld over schokanalyse De Jager

Geert Wilders vindt de risicoanalyse van minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) over de economie teleurstellend. De PVV-leider vindt dat de drie uitgewerkte scenario's, die De Jager vrijdag naar de Tweede Kamer stuurde, onvoldoende antwoorden geven. Dat laat Wilders zaterdag weten.

"Wat bijvoorbeeld nog steeds ontbreekt is een vergelijking tussen decennia lang doormodderen met het spekken van Griekenland, terwijl we dat geld nooit meer terugzien, en het onmiddellijk stoppen van alle financiële hulp." Wilders kondigt aan tijdens de Algemene Beschouwing, die volgende week plaatsvinden, nogmaals aan het kabinet te vragen om dit te onderzoeken.

De Jager zette, op verzoek van de Kamer, in de zogeheten schokanalyse uiteen dat als de problemen in de eurozone aanhouden, dit grote gevolgen kan hebben voor Nederland. De aandelenkoersen kunnen met 40 procent dalen en de huizenprijzen met 20 procent. Het aantal woningverkopen daalt in zo'n geval met 40 procent.

De Tweede Kamer wilde ook weten hoe de crisis in Griekenland Nederland kan raken. Omdat alles wat over Griekenland wordt gezegd de problemen kan verergeren, heeft de Kamer de informatie daarover vertrouwelijk ontvangen. Wilders vindt dit jammer.