Erdogan: Syrische regime zal vallen

Het autoritaire regime in Syrië zal vallen als gevolg van de bloedige onderdrukking van de volksopstand in Syrië. Dat heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan vrijdag gezegd. De omineuze voorspelling van Erdogan vergroot de isolatie van Damascus.

De woorden van Erdogan zijn van grote invloed, omdat Turkije een voormalig bondgenoot van Syrië is. Bovendien is Turkije sterk in opkomst als regionale macht. Ankara raakt in toenemende mate gefrustreerd over de weigering van Damascus een eind te maken aan de onderdrukking die volgens de Verenigde Naties al aan 2600 mensen het leven heeft gekost.

"Zij die hun eigen volk aanvallen met tanks en geweren zijn niet in staat aan de macht te blijven", zei Erdogan vanuit Libië. De Syrische president Bashar Assad 'zal hier uiteindelijk de prijs voor moeten betalen', net als de leiders van Egypte, Tunesië en Libië. "Het tijdperk van de autocratie is voorbij. Totalitaire regimes zijn aan het verdwijnen. De heerschappij van het volk komt er aan."

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague beaamde de woorden van Erdogan. "De Arabische Lente laat zien dat de universele aspiraties voor open samenlevingen, politieke vrijheden en een transparante en verantwoordelijke regering niet kunnen worden onderdrukt", zei hij. "President Assad en zijn regime bedriegen zichzelf door te geloven dat ze dit tij kunnen keren."


Erdogan: Syrische regime zal vallen (Foto: Novum)