Tien jaar cel voor doden Beverwijkse zwerver

Een 31-jarige man uit Beverwijk moet tien jaar de gevangenis in voor het ombrengen van een zwerver. Zijn 23-jarige vrouw werd veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur, omdat ze hielp bij het wegwerken van het lichaam van het slachtoffer.

De rechtbank in Alkmaar acht bewezen dat de Beverwijker op 30 april vorig jaar de man om het leven bracht en vervolgens de benen van het lichaam zaagde. Samen met zijn partner verborg hij het lijk in het Robbenoordbos in Wieringerwerf.

Het Openbaar Ministerie had achttien jaar cel tegen de man geëist. Volgens de rechtbank is echter geen sprake van moord omdat de man niet opzettelijk om het leven is gebracht. De Beverwijker zou het in een opwelling hebben gedaan omdat de zwerver ineens in zijn keuken stond. Hij stelde dat hij handelde uit noodweer.

De man mocht zich volgens de rechter inderdaad verdedigen, maar zodra hij het slachtoffer had overmeesterd had hij moeten stoppen. De wijze waarop hij de zwerver daarna toetakelde is niet goed te praten. Daardoor is onherstelbaar leed toegebracht aan nabestaanden en hulpdiensten.

De vrouw had een celstraf van veertien maanden tegen zich horen eisen. Het slachtoffer was al dood en ernstig verminkt toen de man haar 's nachts wakker maakte en confronteerde met het lijk. Zij krijgt wel een werkstraf omdat ze hielp het lichaam te verstoppen.