Ministerie zet identiteitskaarten op rantsoen

Gemeenten mogen alleen nog identiteitskaarten verstrekken aan mensen die de kaart echt nodig hebben. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken wil daarmee voorkomen dat er een tekort aan ID-kaarten ontstaat. Dat meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) donderdag.

Maandag liet plaatsvervangend minister van Binnenlandse Zaken Gerd Leers (CDA) al weten dat mensen die een ID-kaart aanvragen rekening moeten houden met vertraging. Mensen die de kaart niet op korte termijn nodig hebben, komen op een wachtlijst. Aanvragen met een hoge prioriteit hebben tot medio oktober voorrang.

De Hoge Raad bepaalde vrijdag dat gemeenten geen leges meer mogen heffen voor de ID-kaart. Dat leverde maandag direct lange wachtrijen op in diverse gemeenten. Het gratis verstrekken van de identiteitskaarten kost de gemeenten jaarlijks zo'n tachtig miljoen euro.

Het ministerie en de VNG overleggen over de financiële consequenties. Sommige gemeenten betalen de ongeveer veertig euro die de kaart kostte terug met terugwerkende kracht tot vorig jaar zomer. Andere gemeenten hebben hier nog geen besluit over genomen.

Het ministerie benadrukte woensdag dat mensen nog wel zelf voor een pasfoto moeten betalen. Het aanleveren van een foto valt niet onder de uitspraak van de Hoge Raad.