'Politie niet in de fout bij fouilleeracties'

Agenten maakten de afgelopen jaren passend gebruik van fouilleeracties en identiteitscontroles. Burgers ervoeren de controles niet als storend en het leverde nauwelijks problemen op. Dat blijkt uit onderzoek van Politie en Wetenschap. Later donderdag presenteert Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer zijn visie op het onderwerp.

De introductie van preventief fouilleren en de identificatieplicht leidde tien jaar geleden tot commotie. Zo werd gevreesd voor inbreuk op burgerlijke vrijheden en discriminatie. Volgens de onderzoekers is daar geen sprake van geweest.

In enkele gevallen hielden agenten bij identiteitscontroles mensen staande zonder reden. Zij lieten zich leiden door hun 'beroepsmatige intuïtie' en die die bleek volgens de onderzoekers in de meeste gevallen juist te zijn. Bij de controles werd bij het merendeel strafbare feiten ontdekt. Burgers die zich gediscrimineerd voelden stapten slechts een enkele keer naar de rechter.

Het aantal controles, en de omvang daarvan, nam de afgelopen jaren wel af. Dat zou voornamelijk komen door de daling van het aantal agenten. Tegenwoordig wordt vooral preventief gefouilleerd bij een acuut veiligheidsprobleem. Zo werden agenten recent nog ingezet in Breda vanwege de vrees voor een confrontatie tussen rivaliserende motorclubs.