Regels voor transseksuelen versoepeld

Transseksuelen kunnen in de toekomst gemakkelijker het geslacht op hun officiële papieren laten wijzigen. Zij hoeven niet langer eerst onder het mes te gaan om van geslacht te veranderen. Dat staat in een wetsvoorstel dat staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) woensdag heeft gepubliceerd. Het Transgender Netwerk Nederland gaat het voorstel niet ver genoeg.

Nu kunnen transgenders hun geslacht op papier pas laten wijzigen als de testikels of de baarmoeder zijn verwijderd. De wachtlijsten voor dergelijke operaties zijn echter lang. Ook wordt er geen rekening gehouden met transgenders die geen operatie willen ondergaan. Human Rights Watch trok daarom eerder deze week aan de bel.

In de toekomst is het voldoende als een rechter en een deskundige vaststellen dat echt sprake is van een 'diep verlangen een persoon van het andere geslacht te zijn'. Is dat het geval, dan kan de geboorteakte worden gewijzigd, en in het verlengde daarvan andere papieren zoals het paspoort en diploma's.

Belangenvereniging Transgender Netwerk Nederland (TNN) is niet tevreden over het voorstel van Teeven. "We zaten al sinds 2009 op deze wetswijziging te wachten. Bovendien lost het een aantal problemen niet op", reageerde voorzitter Caroline van de Lagemaat op Radio 1.

TNN vindt dat mensen zelf het recht zouden moeten hebben om aan te geven wie ze zijn, zonder dat daar medische specialisten of een rechter aan te pas zouden hoeven komen. Volgens Van de Lagemaat is bijvoorbeeld in Spanje en Groot-Brittannië geen medisch oordeel nodig. Ze noemt de kwestie een mensenrechtenprobleem.

Transgenders lopen volgens TNN continu tegen problemen aan als de papieren niet in orde zijn. Volgens Van de Lagemaat is niets gênanter dan continu met het verkeerde geslacht te worden aangesproken. "Mensen die denken: ik moet toch een man zien, omdat dat toevallig in de papieren staat, maar dan zit er een vrouw in de wachtkamer."


Regels voor transseksuelen versoepeld (Foto: Novum)