Rotterdammer opgepakt voor misbruik jonge judoka's

Een 58-jarige Rotterdammer is aangehouden op verdenking van seksueel misbruik van minderjarige judoka's. Het misbruik zou hebben plaatsgevonden in zijn judoschool en tijdens buitenlandse reizen van de wedstrijdselectie van die school.

Hij geeft nu overigens geen les meer, meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam. Zedenrechercheurs hielden de man maandagochtend aan in zijn woning in Rotterdam. Daar en in de sportschool zijn spullen in beslag genomen.

Een inmiddels 23-jarige man vertelde de politie een paar weken geleden dat hij vanaf zijn veertiende zou zijn misbruikt door zijn toenmalige judoleraar. Volgens hem zijn er mogelijk meer slachtoffers. Sindsdien heeft de politie met enkele potentiële slachtoffers gesproken. Ook deze oud-leden van de wedstrijdselectie zijn inmiddels meerderjarig. Het misbruik begon volgens de melder toen de slachtoffers een jaar of 12 waren.

De ouders van de huidige minderjarige selectieleden in de leeftijd van 12 tot 18 jaar zijn dinsdag per brief uitgenodigd voor een besloten bijeenkomst, die dinsdagavond wordt gehouden in het kantoor van de deelgemeente IJsselmonde. Daar geven politie en Openbaar Ministerie een toelichting op de zaak.

De judoschoolhouder wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het onderzoek wordt voortgezet.