Tientallen zoeken gevechtservaring in moslimlanden

Tientallen Nederlanders hebben de afgelopen twee jaar pogingen gedaan gevechtservaring op te doen in islamitische landen. Dat zegt waarnemend hoofd van de AIVD Jan-Kees Goet, bevestigt een woordvoerder van de inlichtingendienst maandag.

Goet had een gesprek met de NOS, die meldt dat de Nederlanders actief deelnemen aan de jihad. Dat wil de woordvoerder echter niet voor haar rekening nemen. Ook de berichtgeving dat de Nederlanders westerse doelen in islamitische landen bestoken en ook in Nederland willen toeslaan, kan zij niet bevestigen.

Een Nederlandse Somaliër is actief bij de Somalische terreurorganisatie Al-Shabaab, zo berichtte het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland zondagavond op basis van een rapport van de Verenigde Naties.

De AIVD liet weten onderzoek te doen naar de steun aan het islamitische Al-Shabaab door Nederlandse Somaliërs. Al-Shabaab werd in 2008 op de lijst met terroristische organisaties gezet en zou banden met Al Qaida onderhouden.

De politie hield vorig jaar op kerstavond in Nederland een groep Somaliërs aan. Ze werden verdacht van betrokkenheid bij Al-Shabaab en opgepakt naar aanleiding van een ambtsbericht van de AIVD, die daarin had gewaarschuwd voor een aanslag. Uiteindelijk werden ze allemaal vrijgelaten.

De AIVD zegt al langer dat de dreiging van islamitisch terrorisme minder groot is dan na de aanslagen van 9/11.