Twee derde Nederlanders kan niet blind typen

Twee van de drie Nederlanders kunnen niet blind typen. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van ECDL Nederland. Volgens de instantie is het slecht gesteld met de typevaardigheid van een groot deel van de Nederlanders.

Een op de vijf werknemers tikt met twee vingers, wat ten koste gaat van de werksnelheid. Van de ondervraagden denkt gemiddeld de helft sneller te werken als ze blind zouden kunnen typen. In totaal kan slechts een kwart van de ondervraagden zonder naar het toetsenbord te kijken tikken. Dat doen zij met negen of tien vingers.

De helft van de ondervraagden geeft zichzelf de schuld van hun slechte typevaardigheid. Ze hebben het zichzelf vaak aangeleerd maar houden daar een slechte techniek en slechte lichaamshouding aan over.

Uit het onderzoek blijkt dat jongeren wel beter kunnen typen dan ouderen. Ook hoger opgeleiden en vrouwen kunnen relatief goed overweg met een toetsenbord.

ECDL (European Computer Driving Licence) is een instantie die cursussen en examens aanbiedt ter verbetering van de computervaardigheid.