Geweld in gevangenissen fors afgenomen

Gevangenissen hebben steeds minder te maken met geweldsincidenten. In de afgelopen vier jaar is het er een stuk veiliger geworden. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer, zo meldt het AD maandag.

Vergeleken met 2008, toen geweld nog een gigantisch probleem in gevangenissen vormde, is het aantal incidenten met tien procent gedaald. De afname is vooral het gevolg van vriendelijker gevangenispersoneel. Dankzij een speciale training gaan medewerkers 'minder autoritair, vriendelijker en respectvoller' met gevangenen om.

"Dat begint al wanneer 's morgens de celdeuren opengaan. Vroeger zou een medewerker eerder 'sta op!' hebben gezegd", zegt directeur Gevangeniswezen Angeline van Dijk. "Nu is men vriendelijker, zegt eerst goedemorgen en kijkt naar hoe de gedetineerde zich voelt."

Ook wordt goed gedrag nu beloond met allerlei voorrechten als extra scholing. "De verantwoordelijkheid wordt bij gevangenen zelf gelegd", aldus Van Dijk.