[F1] Uitslag Grand Prix van Italië

Sebastian Vettel heeft op eenvoudige wijze de Grand Prix van Italië op zijn naam geschreven. De regerend wereldkampioen wist zich op het podium in Monza geflankeerd door Jenson Button en Fernando Alonso. Door de zege neemt Vettel nu een groot voorschot op prolongatie van zijn titel.

Sebastian Vettel begon de race op Monza vanaf poleposition, maar de Duitser kon in de run naar de eerste bocht de leiding niet vasthouden, want de als vierde gestarte Fernando Alonso nam bij de eerste chicane de eerste plaats over. Er volgde meteen een safety car, want Daniel Ricciardo bleef met zijn HRT op de grid staan, terwijl teamgenoot Vitantonio Liuzzi door het gras schoof en met zijn bolide bij de chicane de Mercedes van Nico Rosberg en de Renault van Vitaly Petrov meenam. In het gedrang liepen ook de bolides van enkele andere coureurs schade op.

Na drie ronden kwam de safety car weer naar binnen, waarna Alonso het veld weer op gang bracht, voor Vettel. Michael Schumacher kende een goede herstart en nam de derde stek van Lewis Hamilton over, voor Felipe Massa en Mark Webber. Webber probeerde Massa in te halen bij de eerste chicane, maar reed zijn voorvleugel stuk op de Ferrari van de Braziliaan. Webber riskeerde hierna te veel en werd ridder te voet, terwijl Massa terugviel naar plaats tien. Vettel nam ondertussen de leiding van Alonso over door na de eerste chicane de Spanjaard buitenom in te halen.

Vettel sloeg hierna meteen een gat met Alonso, terwijl Schumacher voor de derde plaats Hamilton in zijn nek wist. Massa wist ondertussen weer op te klimmen na de zesde plaats door Pastor Maldonado op het lange rechte stuk in te halen. Adrian Sutil bleek na elf ronden de zevende uitvaller van de dag te zijn. Hamilton haalde na dertien ronden Schumacher eindelijk in, maar de Duitser sloeg direct hierna terug, waarna Button aansluiting bij het duo vond.

Er ontstond een interessant slipstreamgevecht tussen dit drietal, waarna Button na zestien ronden de vierde plaats van Hamilton afpakte en een halve ronde later ook de derde stek van Schumacher. Hierop pitte laatstgenoemde meteen, waardoor de McLaren's hem mogelijk via pitstops in konden halen. Button lukte dit na zijn stop wel, maar Hamilton kwam achter Schumacher weer naar buiten.

Vettel had nog voor de helft van de race een voorsprong van ruim elf seconden op Alonso opgebouwd, terwijl daarachter Button het gat met de Spanjaard voor een groot deel gedicht had. Schumacher en Hamilton bleven doorvechten, terwijl Massa eenzaam reed op plaats zes. Sergio Perez lag met de Sauber zevende, op het moment dat teamgenoot Kamui Kobayashi zijn auto met problemen aan de kant zette. Paul di Resta lag met de Force India achtste, voor de Toro Rosso's van Jaime Alguersuari en Sébastien Buemi.

Na 28 ronden wist Hamilton bij de Ascari-chicane eindelijk Schumacher in te halen. Button zat inmiddels aan de staart van Alonso, maar kon de Ferrari voorlopig niet passeren. Er waren veel uitvallers tijdens de race, want ook Perez parkeerde zijn Sauber na 34 ronden aan de kant. De toppers zochten wederom de pits op en kozen voor het hardere rubber. Button profiteerde meteen van de stops door Alonso in te halen voor plaats twee.

Vettel kon uiteindelijk zeer eenvoudig naar de zege rijden, voor Button en Alonso. De Spanjaard moest in de slotfase nog wel zijn best doen om de aanstormende Hamilton van zich af te houden, maar slaagde daar in. Schumacher reed eenzaam naar een vijfde plaats, voor de al even eenzame Massa. Op een ronde achterstand werd Alguersuari zevende, voor Di Resta, Senna en Buemi. Door de zege kan Vettel over twee weken in Singapore wereldkampioen worden omdat hij met nog zes races te gaan in het kampioenschap 112 punten voorsprong heeft op Alonso.

Uitslag race

Pos. Rijder Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:20:46.172
2 Jenson Button McLaren +9.590
3 Fernando Alonso Ferrari +16.909
4 Lewis Hamilton McLaren +17.417
5 Michael Schumacher Mercedes +32.677
6 Felipe Massa Ferrari +42.993
7 Jaime Alguersuari Toro Rosso +1 Ronde
8 Paul di Resta Force India +1 Ronde
9 Bruno Senna Lotus Renault +1 Ronde
10 Sebastien Buemi Toro Rosso +1 Ronde
11 Pastor Maldonado Williams +1 Ronde
12 Rubens Barrichello Williams +1 Ronde
13 Heikki Kovalainen Team Lotus +2 Ronden
14 Jarno Trulli Team Lotus +2 Ronden
15 Timo Glock Virgin +2 Ronden
NC Daniel Ricciardo HRT +14 Ronden
DNF Sergio Perez Sauber +21 Ronden
DNF Kamui Kobayashi Sauber +32 Ronden
DNF Adrian Sutil Force India +44 Ronden
DNF Mark Webber Red Bull +49 Ronden
DNF Jerome d'Ambrosio Virgin +52 Ronden
DNF Vitaly Petrov Lotus Renault +53 Ronden
DNF Nico Rosberg Mercedes +53 Ronden
DNF Vitantonio Liuzzi HRT +53 Ronden


Voorlopige coureursstand

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 284
2 Fernando Alonso Ferrari 172
3 Jenson Button McLaren 167
4 Mark Webber Red Bull
167
5 Lewis Hamilton McLaren 158
6 Felipe Massa Ferrari 82
7 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 56
8 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 52
9 Vitaly Petrov Lotus Renault 34
10 Nick Heidfeld Lotus Renault 34
11 Kamui Kobayashi Sauber 27
12 Adrian Sutil Force India F1 24
13 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 16
14 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 13
15 Paul di Resta Force India F1 12
16 Sergio Perez Sauber 8
17 Rubens Barrichello Williams 4
18 Bruno Senna Lotus Renault 2
19 Pastor Maldonado Williams 1
20 Pedro de la Rosa Sauber 0
21 Jarno Trulli Team Lotus 0
22 Heikki Kovalainen Team Lotus 0
23 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 0
24 Jerome d'Ambrosio Virgin Racing 0
25 Timo Glock Virgin Racing 0
26 Daniel Ricciardo HRT F1 Team 0
27 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 0
28 Karun Chandhok Team Lotus 0


Voorlopige constructeursstand

Pos. Team Punten
1 Red Bull 451
2 McLaren 325
3 Ferrari 254
4 Mercedes Grand Prix 108
5 Renault 70
6 Force India F1 36
7 Sauber 35
8 Scuderia Toro Rosso 29
9 Williams 5
10 Team Lotus 0
11 HRT F1 Team 0
12 Virgin Racing 0