John Galliano veroordeeld voor antisemitisme

John Galliano is donderdag in Parijs schuldig bevonden aan antisemitisme. De voormalig hoofdontwerper van modehuis Dior kreeg een voorwaardelijke boete van zesduizend euro opgelegd.

Volgens de Parijse rechtbank is de 50-jarige Galliano schuldig aan 'publieke beledigingen op basis van afkomst, religie, ras of etniciteit'. Hij hoeft niet de cel in en hoeft de boete ook niet te betalen.

Het feit dat de ontwerper in juni tijdens een zitting zijn verontschuldigingen aanbood aan de slachtoffers, werd meegenomen door de rechter. De ontwerper was niet aanwezig bij de uitspraak.

Galliano werd in februari gearresteerd in de Franse hoofdstad, nadat hij antisemitische teksten riep naar een stel op een terras. Later zei een andere vrouw dat de ontwerper eerder tegen haar tekeerging in hetzelfde café. Op de website van het Britse tabloid The Sun verscheen een video waarin onder meer te zien was hoe Galliano, duidelijk onder invloed, een cafébezoeker beledigde en 'ik hou van Hitler' zei.

Galliano beweerde daarna dat hij onder invloed was van alcohol en medicijnen en dat hij zich niks van de incidenten kon herinneren. Volgens de rechter had de ontwerper echter 'voldoende besef' van wat hij had aangericht. Dior besloot hem na veertien jaar dienstverband op staande voet te ontslaan.

Volgens Galliano's advocaat kijkt zijn cliënt naar de toekomst en 'blijft hij voor zichzelf zorgen'. In juni liet de ontwerper weten dat hij naar een afkickkliniek was gegaan en dat hij herstellende was van zijn verslavingen aan drank en medicijnen.