Amsterdam klaar voor protest bikers

Amsterdam heeft zich de afgelopen week goed voorbereid op de motortoertocht die zondag door de gemeente wordt gereden. "Als het uit de hand loopt, staan we klaar om in te grijpen", zegt een woordvoerder van de gemeente.

Motorrijders uit het hele land is opgeroepen zondag tussen 12.00 uur en 17.00 uur naar het Waterlooplein te komen uit protest tegen het afgelasten van verschillende motorevenementen. De oproep is gedaan door feniksmc.nl, een website die zegt een podium te willen bieden voor motorclubs in Nederland.

Gemeenten vrezen voor gevechten tussen rivaliserende motorclubs en laten de evenementen daarom niet doorgaan. Vorige week werd de Harleydag in Tilburg nog afgeblazen.

"De afgelopen week hebben wij van dag tot dag goed in de gaten gehouden wat voor mensen hier op af komen en wat zij van plan zijn", zegt de woordvoerder van Amsterdam. "Op basis van de informatie die we binnenkregen hebben we in overleg met de politie bekeken hoe we hier vandaag mee omgaan."

De bijeenkomst net als andere gemeenten hebben gedaan verbieden gaat volgens de woordvoerder niet zomaar. "Het gaat hier om een demonstratie. Om zoiets te verbieden moet je eerst een heel goede reden hebben."

Onmogelijk is het echter niet. Als er bijvoorbeeld duidelijke aanwijzingen waren geweest dat het uit de hand zou lopen, had de gemeente de tocht kunnen verbieden, legt de woordvoerder uit.

De woordvoerder benadrukt dat evenementen zoals de Harleydag in Tilburg tienduizenden bezoekers kunnen trekken en daardoor eerder een risico kunnen vormen. "Zulke aantallen verwachten wij vandaag in ieder geval niet in Amsterdam."