FBI waarschuwt voor aanslagen met vliegtuigjes

Met de herdenking van de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten in het vooruitzicht waarschuwt de FBI voor aanvallen van Al Qaida met kleine vliegtuigjes. Er is echter geen concrete dreiging, stelt de FBI in een bulletin dat vrijdag is verstuurd en in handen is van persbureau AP.

Begin dit jaar zou Al Qaida het idee hebben gehad met kleine vliegtuigjes aan te vallen. Het plan zou zijn geweest om privévliegtuigjes te huren en ze vol te stoppen met explosieven. De terreurorganisatie zou ook Westerlingen willen rekruteren zodat zij vliegles kunnen geven.

"We hebben deze informatie gedeeld met onze partners om te benadrukken dat we altijd op onze hoede moeten zijn", zegt een woordvoerder. De veiligheidsmaatregelen op luchtvaartgebied zijn een stuk strenger dan tien jaar geleden, maar Al Qaida blijft volgens de autoriteiten interesse houden in aanvallen met vliegtuigen.

Het is niet de eerste keer dat de overheid kleine vliegtuigjes als een mogelijk wapen van Al Qaida ziet. Na de aanvallen van 2001 werden duizenden vliegtuigjes die worden gebruikt om gewassen te besproeien aan de grond gezet. De overheid vreesde dat ze bij een terroristische aanslag zouden worden ingezet.

In 2002 onthulden de Amerikaanse autoriteiten een plan van Al Qaida om een vliegtuigje te laten neerstorten op een Amerikaans oorlogsschip in de Golf. Een jaar later zou Al Qaida van plan zijn geweest een vliegtuigje vol te laden met explosieven en het te laten crashen op het Amerikaanse consulaat in Karachi in Pakistan.